Wall & All

Leave a comment...

Wall & All

Wall&All articleHouse and Leisure Magazine,
June 2015.

This traditional Durban North home guards its secrets well. From the outside, only elegant, soaring palms along the cul-de-sac hint at that colonial Durban sensibility.  It’s white, quiet and unobtrusive.  Step inside, and its voice is far louder, with a hint of laughter. The current homeowners lived a stone’s throw from this solid 1950s home, but from the moment they saw it, they knew it would be their new home. Seven years on, without altering its footprint, they’ve reworked many of the spaces and finishes to accommodate a contemporary lifestyle that celebrates everything great about Durban living. It’s not a home easily labelled, the design is steered away from the obvious with unexpected twists arising from the essentially classic palette.

Architecturally, a structured room layout was favoured over a vast open-plan space, but the flow was revolutionised, along with the floor plan of the kitchen and adjoining entertainment and lounging areas.

Wall&All

The homeowners love to entertain, adore cooking – indoors and out – and wanted a multipurpose kitchen that not only offered a more workable solution, but created ample room for family and friends to be part of, or party to, the action. In essence, it’s a socialising space. Rupert Spence of Sphere Design & Architecture was tasked with reworking the area and, importantly, connecting it to the garden: ‘The style and finishing of the kitchen needed to be anything but typical. We did the architectural layout and language, as well as the interior design aspects of the kitchen,cabinetry, courtyards and drinks area. The existing kitchen– situated in a wing of the house – was inhibited in size by the adjacent laundry room. We developed the new concept by relocating it and exposing the rafters to maximise the volume of the room, as well as opening it up on either side to the external areas.’ For Rupert the result challenges preconceived notions of the residential kitchen, which is precisely what the homeowners wanted. Visually, the black subway tiles, the stained Saligna floorboards, striking light fittings, and the inclusion of a Cécile &Boyd cabinet in the fixtures, gave the kitchen a dark glamour.Exit the kitchen on the east side and you step onto a deck area,which is shaded by a slatted pergola and overlooks the garden terrace on one side; on the other, there’s the linear courtyard with built-in seating, planted green walls and a focal indigenous tree.These areas became an extension of the kitchen, and allowed the architects to continue certain finishes and introduce others to complement both the interior and exterior.